1000 София, ул. Алабин 50 А

Укеиреру – японската рецепта за благополучие на общността

Ако случайно прочетете книгата на Скот Хас „Укеиреру – японското изкуство да сме щастливи чрез приемане и съпричастност“, то вие ще се докоснете до един нов свят, до една нова обществена постройка и разбиране за света. Японската култура е много различна за нас, но тя ни кара да наблюдаваме, да проумеем, че не сме сами, и да осъзнаем, че всичко е временно.

Авторът на книгата е американец, но има практика като психолог в Япония. Неговата гледна точка към източната философия помага и ние по-лесно да я разберем. Именно тази философия  обяснява как и защо японците са едни от най-спокойните и успешни хора, както и защо японското общество е толкова сплотено.

Думата укеиреру е многопластова като значение, но на български най-близо като синоним е приемане. Авторът полага усилия да озапти индивидуализма и да ни напомни, че човек е обществено животно.

„В днешния несигурен свят бихме се чувствали по-защитени и щастливи в група, крайният индивидуализъм не може да ни осигури заряда, от който се нуждаем, за да се справим с проблемите си в личен и глобален план. Японската философия на приемане – укеиреру, ни помага да осъзнаем това и ни дава ключа към щастието, казва Скот Хас.

Укеиреру означава да сме съпричастни, да приемаме другия с уважение и разбиране. Да приемаме реалността, миналото и настоящето, загубата, изолацията, различното и непознатото. Дава ни сила на духа, издръжливост и чувство за принадлежност към общността. Предлага коренно различни начини за действие относно това как да възприемаме себе си като част от природата, част от света, да създаваме и да бъдем полезни на хората, да приемаме нашия изключително кратък престой тук и сега.

Идеята на книгата и на този начин на живот е да приемем, че сме свързани, че сме част от общност и от света, да приемаме спокойно житейските реалности, да се научим да приемаме другите с разбиране. Да осъзнаем, че благополучието на общността е по-важно от личното ни благополучие. Тази житейска философия ни прави съпричастни, изгражда споделено чувство за отговорност едни към други (което ни е особено нужно сега). Едновременно с това ни помага по-лесно да се справим с изпитанията и стреса и създава у нас усещането за спокойствие и благополучие.

Чрез укеиреру като начин на живот ние можем:

  • да подобрим коренно взаимоотношенията си, като се фокусираме повече върху слушането, намирането на общи черти, интуитивните усещания, проявяването на уважение към себе си и към околните. което има удивително успокояващ ефект върху всички;
  • да развием практически умения за справяне с гнева, страха и споровете, със самотата, раздялата, загубата, отдалечаването от природата, егоизма, ежедневните проблеми, които заемат толкова голяма част от живота ни;
  • да откриваме спокойствието и зареждащата сила на прости ритуали като приготвяне на кафе, пиене на чай или на коктейл, леката дрямка, спа процедурите или просто потапянето в горещ басейн.