1000 София, ул. Алабин 50 А

Шведската философия за балансиран и щастлив живот

Lagom е популярно състояние на духа и начин на мислене в Швеция, предавани от поколения и наложени от обстоятелствата. Думата е термин, който означава „просто достатъчно“ – да имаме точно нужното количество от всичко, което ще ни направи щастливи – нито повече, нито по-малко. Филисофията на Lagom ни насърчава да се задоволяваме с това, което имаме, вместо постоянно да търсим нови неща, които (евентуално) ще ни правят щастливи. “Lagom” произлиза от викингския термин laget om, което означава „около екипа“ и идва от обичая да се предава рог медовина наоколо и да се гарантира, че е достатъчно, така че всеки да може всеки да отпие. Става въпрос също за това да не правим нищо ненужно или излишно, да се съсредоточим върху това, което е абсолютно необходимо, да знаем кога да спрем.

„Най-просто думата Lagom описва нещо, което е точно толкова, колкото трябва да бъде – като точното количество мляко във вашето кафе или перфектният натиск за хубав масаж“, обяснява Линея Дън в книгата си „Лагом: Шведското изкуство за балансиран живот.“ Тя допълва: „В по-широк спектър балансът на Лагом върви далеч зад емоционалното благополучие и интериорния дизайн, за да се превърне в принадлежност и споделена отговорност – не просто да се вписва, но да бъде част от по-голямо цяло.“

Ако сте запознати с Хюга (Hygge), датската концепция за уют и комфорт, която се радваше на голяма популярност и интерес през 2018 година и сте опитали някои от симпатичните ѝ концепции – включили сте в гардероба си пухкави дрехи, топли шалове, декорирали сте дома си със свещи, сред приятна атмосфера и чаша горещ чай, то животът ви може вече да е влязъл в скандинавската вибрация. Концепцията на Лагом обаче помага да поставите Хюга в перспектива, насърчавайки ви да използвате ресурсите, които вече имате и да се радвате на живота си, а не да изпитвате нужда да излезете и да купите повече ароматизирани свещи или други допълнения за повече уют.

Лагом като състояние на ума
Чували ли сте историята за човек, който имал повече пари, отколкото би могъл да пожелае, но все пак не бил щастлив? Или за простия будистки монах, който се подлага на изгнание, потисничество, мъка и стрес, само за да бъде смятан за един от най-щастливите хора на планетата? Първият човек – нещастният – може да бъде един от милионите хора в цялата история. Вторият е Далай Лама, главният монах на тибетския будизъм. „Ако животът на човек е прост, следва да дойде удовлетворението. Простотата е изключително важна за щастието“ – това са думи на духовния водач Тензин Гяцо, 14-ят Далай Лама. Да имате няколко прости желания, да се чувствате удовлетворени от това, което вече притежавате е много важно. Да осъзнаете, че това, което имате (дрехи, храна, подслон) е достатъчно. Тези будистки минималистични концепции могат еднакво да се причислят към Лагом.

Лагом и изчистването на хаоса от живота
„По-малкото бъркотия се равнява на по-малко стрес. Когато имаме твърде много неща, това често води до чувство на пренасищане, преумора, неудовлетворение от себе си и заобикалящата ни среда“, казва експертът и автор Дона Малчин. За да можете да изчистите хаоса от собствения си живот, започнете с малки неща, като разделяте вещите си една по една и дарявате нещата, които нямат никаква цел в живота ви, които вече не използвате и не са ви нужни:

Лагом на работното място
Прекъсвания по време на срещи, конфликти, налагане на мнения и идеи, прекалено много дискусии без реални решения – тези бариери пред ефективната комуникация и сътрудничество се случват много често в повечето бизнеси. Хората, които практикуват концепцията за Лагом по време на работа, са по-добри комуникатори, защото те оставят настрана егото, йерархия и конкуренция, като приоритизират слушането и постигат общо съгласие, за да може работата и да върви успешно, и да се постигат резултати.

Лагом и храненето
Приготвяйте вкусна храна с истински, качествени продукти, които имате под ръка вкъщи или можете лесно да намерите – истинско месо, пресни плодове и зеленчуци, качествени млечни продукти, сурови ядки. Има толкова много разнообразни варианти за домашни ястия и комбинации от съставки и вкусове. Старайте се да се храните пълноценно и осъзнато – когато дойде време за ядене, правете само това, оставете настрана всичко останало. Насладете се на вкуса и аромата, на всяка хапка, избягвайте да се храните бързо и в движение. Когато се храните осъзнато, обикновено не е необходимо да ядете толкова много и е по-малко вероятно да преяждате.

Всеки може да въведе шведската философия за щастлив и балансиран живот Лагом в ежедневието си с малка промяна в начина, по който възприема нещата, в нагласите и очакванията си. Намерете своето „достатъчно“ и бъдете благодарни за него, ще се изненадате от лекотата, която ще усетите. Не твърде малко, не твърде много, да знаеш кога да спреш – това е магията на Лагом, която може да промени живота ви и да ви даде свобода и удовлетворение за душата. Това значи „точното количество“ или „нито повече, нито по-малко“. За шведите lagom е начин на живот и е буквално във всичко – не бива да се изхвърляш или лишаваш от нищо, а да ползваш и вземаш само толкова, колкото ти е нужно. Колко голямо парче торта искаш? – Lagom. Дрехата е lagom, количеството изпито вино е lagom, времето е lagom. Умереност във всичко. Това е състояние на духа и начин на мислене, предавани от поколения и наложени от обстоятелствата.

Така изглеждат и къщите – и отвън, и отвътре – с прочутия минималистичен и опростен скандинавски дизайн, такъв е дори и начинът на хранене – пазарува се толкова, колкото ще се яде. Нищо не се изхвърля, но и не се преяжда. Заплатата не се харчи в деня, в който е преведена, пари не се пръскат импулсивно, покупките се обмислят, а средствата се пестят, за да се използват в точното време и за неща, от които наистина имаш нужда. Дори да имаш много пари, не ги харчиш показно, не демонстрираш състояние, защото околните ще го приемат за проява на лош вкус.

Lagom важи с пълна сила и за работата. Шведите работят здраво и съвестно, но не до припадък и изтощение. Прочутата fika – кафе паузата в офиса, е задължителна. По време на fika обаче изпиваш една чаша кафе с една канелена кифличка, не две или всички. Същото важи и за постигането на баланс между работа, личен живот и удоволствия.

Умереността е и в емоционален план – нещо, което вероятно ни е най-трудно да разберем и заради което смятаме шведите за студени. Дали получава награда от 1 млн. евро, или покупките си от продавачката в магазина, швед би реагирал с учтива усмивка, но без особена емоция – щастието, както и нещастието, не се демонстрират, защото прекалената емоция не е lagom.

За нас може да звучи нелогично, но за тях перфектното състояние е постигнато, когато удариш спирачката в точния момент. Все пак повече от нещо добро не е задължително да е по-хубаво и далеч не е гарантирано, че ще доведе до по-приятен край.

Тази философия за умереност във всичко е до толкова част от шведската национална идентичност, че с нея може да се обясни и прочутият шведски – или скандинавски – социален модел, който приема, че всички са равни и никой няма нужда от прекалено много. Но и никой не бива да живее в нищета.