1000 София, ул. Алабин 50 А

„ФЕСТИВАЛ НА ШЕВИЦАТА“ през 2022 г. – подробности

Изминаха две години откак това събитие спря своята дейност и всички знаете каква е основната причина за това. Фестивалът се провеждаше септември месец – точно когато започват респираторните заболявания, а налаганите мерки правиха неговото съществуване невъзможно. Той е изключително социално събитие, а мерките касаеха именно този аспект.
Три години подред (2017-2019 ) събитието се провеждаше в град Белослав. Три вълнуващи години, в които бяхме щастливи и посветени на любителите на българската везбена култура. Всеки път той се радваше на все по-голяма посещаемост. Но имахме и няколко чисто логистични проблема.
Дестинацията е твърде далеч за южните и западните части на България. През тези години направихме проучване, че посетителите (дори от централна България) са били значително по-малко. Друг проблем беше липсата на леглова база. Всичко това наложи да преосмислим възможността да изберем за Фестивала локация, удобна за цялата страна. А също така и да го изместим в летния период на годината като превенция на случващото в периодите, характерни с респираторни заболявания.
Изправихме се пред въпроса „Искаме ли да го има това събитие или то да спре да съществува?“. Една прескъпа наша рожба, за която сме посветили толкова много сили, талант и енергия. В крайна сметка решихме да опитаме да продължим неговото битие.
Започваме го отначало. Ново място и по ново време. Дестинацията сама ни се предложи. Част от екипа ни закупи стари къщи в Балкана, Централна България. Нещо като база, от която да задвижим отново Фестивала.
Мястото е наистина прекрасно, но е истинско предизвикателство в чисто логистичен аспект (отново! 🙂 ).
Няма какво да ви заблуждавам – ще имаме нужда от вашата подкрепа. Едно събитие се случва с хора. А то става магично, когато тези, които участват, са влюбени в делото – обичат страната си, фолклора си и бита на старите българи.
И така, по същество:
„ФЕСТИВАЛ НА ШЕВИЦАТА“ 2022г. ще се проведе в село Войнежа, община Велико Търново. Датите са 23-24 ЮЛИ (събота и неделя). Селото се намира в Централна Стара планина – на 30 км южно от Велико Търново, на 4 км източно от Прохода на Републиката (до 1948 г. Хаинбоазки проход), а Трявна е само на 23 км.
В селото има две къщи за гости, но най-хубавото е, че на 4 км до него е курортното селище Вонеща вода, а там има сериозна леглова база.
С рестартирането на Фестивала в това село искаме да допринесем и за оживяване на селището. Още от този ранен етап от обявяването на събитието искаме да ви зарадваме, че ще имате възможност там да наблюдавате:
👉 Спектакъла „Елбетица – Домът на Бог“;
👉 Прожекция на филма „Елбетица – мистика и вълшебство“.
👉 В тазгодишното издание сме предвидили да има и специална „Лечебна алея“. За това обаче ще ви разкажем в следващите ни постове.
Самият Фестивал тази година също ще е под името „Елбетица – Домът на Бог“.
За всички детайли и подробности около събитието ще ви информираме своевременно. Заявки за участие могат да се подават по познатият ви вече ред на електронен адрес festnashevicata@gmail.com.
Съвсем скоро ще публикуваме новата форма за заявки.
Вход за посетители: свободен.