1000 София, ул. Алабин 50 А

Пет стъпки за избор на правилни SEO ключови думи

Изборът на правилните ключови думи, които да включите във вашата стратегия за оптимизация за търсачки (SEO), изисква комбиниране на задълбочени познания за вашата индустрия с най-добрите SEO практики.

Онлайн изданието business2community обобщава пет стъпки за избор на правилните ключови думи за вашата SEO стратегият, така че да генерирате търсения трафик.

Създайте списък с термини, които смятате, че потенциалните клиенти търсят

Преди да започнете да правите каквото и да е проучване или да изследвате обема на търсене, създайте списък с ключови фрази. В идеалния случай това ще са около 20 ключови думи, но може да са и повече, ако имате голям сайт с различни продукти и услуги.

Изследвайте конкурентите

След като изготвите списък с термините, проверете към какви ключови думи се насочват вашите конкуренти. Идентифицирайте 3 – 5 конкурента, които предлагат почти същите продукти/услуги или поне по-голямата част от това, което предлагате.

Направете анализ на обема/трудността на ключовите думи

Сега, когато имате списък с подходящи фрази, е време да направите проучване. За много фирми това е моментът, в който привличат SEO специалист, който да направи проучване на ключовите думи и да анализира резултатите. Инструментът за планиране на ключови думи на Google е добър инструмент, на който да се опрете. Освен това има платени инструменти като SEM Rush и Moz, които дават и препоръки за фрази.

Анализирайте данните

След като извършите изследването, е време да преминете в режим на анализ. На този етап е важно да имате добро познаване на вашата индустрия, за да премахнете несвързаните термини. Когато анализирате изследването на ключови думи, целта е да изберете най-добрите термини за съвпадение с най-голям обем и умерена степен на трудност при търсене.

Тествайте чрез Google Ads

След финализирането и прилагането на вашата SEO стратегия е време да проследите и прегледате ефективността. Все пак може да отнеме от 3 до 6 месеца, за да започнете да виждате резултати от нова SEO стратегия. Това зависи особено от други фактори, като възрастта на домейна на вашия уебсайт, броят страници, качеството на текстовете, хостинг услугата и т.н. Най-бързият начин да получите обратна връзка за SEO стратегия е едновременното стартиране на Google Ads при същите условия. Можете незабавно да видите какви заявки за търсене използват потенциалните клиенти, които конвертират от Google Ads, за да стигнат до вашия сайт, и да прецените дали потенциалните клиенти са на целевия ви пазар.