1000 София, ул. Алабин 50 А

България очаква 11 млрд. евро след края на преговорите с ЕК

„България има нужда от ясна визия как различните инструменти подпомагат гражданите“, заяви Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските средства в служебното правителство на Стефан Янев.

„България има нужда от стратегически документи, от ясна визия как дългосрочно различните европейски инструменти да подпомагат гражданите“, коментира служебният вицепремиер, отговарящ за европейските средства, Атанас Пеканов преди началото на Съвета по общи въпроси, който се провежда в Брюксел.

Основната тема на заседанието е именно разпределението на европейските фондове за следващия програмен период – 2021-2027 година, и добри практики как тези средства се използват в полза на европейските граждани, коментира още той в изявление пред журналисти, излъчено във видеосистемата на ЕК.

Пеканов обясни още, че в Плана за възстановяване са предвидени мерки за подобряване на административния капацитет, за да се справим с предизвикателствата. Някои от тях са ясни – например неравномерното развитие на страната, заради което по-голямата част от средствата по кохезионната политика на ЕС ще бъдат насочени именно към бедните региони.

София е на финалната права по преговорите с ЕК за оперативните програми и Споразумението за партньорство и очакванията са до края на годината те да бъдат завършени. Това ще отключи 11 млрд. евро средства от кохезионните програми на общността – средства, които са извън очакваните по Плана за възстановяване 6,6 млрд. евро.