1000 София, ул. Алабин 50 А

Първият университет в Европа и човекът с име Булгарус де Булгариис

Университетът в Болоня е първият европейски университет, приема се за Алма матер на всички съвременни университети. Водещ във всички европейски, а и световни университетски мрежи и класации. Алма матер на няколко папи и едни от най-известните италиански и световни учени. Един от основателите и водещ учен, адвокат и оратор в този университет е с име Булгарус /Bulgarus de Bulgariis/ – няма преки доказателства за българския етнически произход на Булгарус, но пък името безспорно означава „Българинът“, а и има доста ясни доказателства за български преселения и присъствие на „ботуша“, най-известното от които на Алцек в областта Беневето през 7 век. Площадът пред къщата на Булгарус се нарича ”Площад на Българина”. Там могат да се видят фамилните гербове на Алцеус Булгарини и на Асканиус Булгарино от Сиена. В пълна независимост от черквата, там се учат 10 000 студенти от цяла Европа. За сравнение в Кеймбридж, основан следващия век, учат 5 000. Магнетизмът му привлича мастити представители на европейската култура като Томас Бекет, Данте Алигиери, Еразъм Ротердамски, Николай Коперник.

Булгарус е оставил доста големи следи от дейността си, името му носят няколко сгради в университетския квартал и централен площад на име „Корте дей Булгари“, което ще рече „Площад на българите“. Булгарус е уважван глосатор, занимаващи се с изучаване, тълкуване и разпространение на античното римско право в Средновековна Европа. Школата по право на гласаторите е основана на Ирнерий, а влиянието ѝ се разпростира в Италия, Франция и Германия през XI–XIII век. Той е добър оратор и често определян като Златоуст (os aureum).

Булгарус е привърженик на употребата на буквата над духа на закона в правото, като неговите възгледи се налагат над останалите и поставят основите на правната наука в Болонския университет. При сесията на римския райхстаг в Ронкалия през 1158 Булгарус поема водещата роля сред Четири доктора на юридическото училище на Университет Болоня и е в качеството на най-доверен съветник на император Фридрих Барбароса. Впоследствие е издигнат от императора за съветник и викарий на Болоня.
Право да се каже, че Булгарус (или Булгарий) е съосновател на Университета Болония, дава не само университетската църква St. Maria dei Bulgari, но и фактът, че целият стар университетски комплекс е изграден върху парцела на Булгарус, където се е намирала неговата частна и преподавателска къща наречена CURIA BULGARI. Първото учебно помагало за студенти в Болонския университет се нарича STEMMA BULGARICUM: една колекция от въпроси и отговори, която се е преподавала в правното училище на болонския юрист Булгарус. Последователите на правната доктрина на Булгарус за стриктно тълкуване в правото са се наричали Българи (Bulgarianer) и те са били водещата правна гилдия в Болоня през XII/XIII век.