1000 София, ул. Алабин 50 А

SEO тенденции през 2021 г.

Оптимизацията за търсачки (SEO) е един от най-важните елементи от маркетинговата стратегия на организацията, която и осигурява необходимата видимост, за да привлече повече клиенти.

Силната SEO стратегия позволява на компанията да позиционира своя уебсайт, за да привлече повече посетители, което увеличава шансовете да ги превърне и в клиенти, пише онлайн изданието business2community

Бизнесът много често дава на SEO нисък приоритет и кратко време и преминава към следващата мода в маркетинга. Това обаче е пагубно за онлайн успеха на компанията.

Несъмнено в свят, в който над 4,5 милиарда души са потребители на интернет, дигиталният маркетинг е една от най-мощните форми на маркетинг в нашата ера. Освен това по-голямата част от световния интернет трафик се генерира чрез търсачки. Затова и SEO е един от начините за успех в мрежата.

Изданието обобщава най-популярните SEO тенденции за 2021 г.

Зората на изкуствения интелект

Не може да се отрече, че изкуственият интелект набира скорост с много бързи темпове. Днес маркетингът и продажбите отдават приоритет на изкуствения интелект повече от всеки друг отдел в компаниите.

Неотдавнашно проучване установява, че инициативите, свързани с науката за данни и машинното обучение, са на 8-мо място сред 37-те изследвани технологии. Друг подобен доклад показва, че индустрията на изкуствения интелект ще достигне стойност от 118 млрд. долара до 2025 г.

Чрез силата на изкуствения интелект е възможно да се създаде по-подходящо съдържание и да се максимизират възможностите за изграждане на връзки.

Местно SEO

Локалната оптимизация на търсачките е важна, дори ако обслужвате малък местен пазар. Ако не сте в топ 1 до 6 обяви във вашия район, трябва да привлечете трафик към вашия сайт, като изразите своя опит в областта. Един от най-добрите начини да направите това е да бъдете изброени в специфични за района директории.

Не може да се пренебрегне огромното значение на функцията за картографиране на Google. В допълнение към основните резултати от търсенето, Google предлага Google Maps, в които можете да търсите конкретно местоположение и да получавате упътвания.

Местното SEO е важно, тъй като хората все по-често използват Google за намиране на местен бизнес, а не традиционно търсене.

Според Chatmeter търсенето на ключови думи „близо до мен“ и „тази вечер/днес“ се е увеличило с 900% през последните две години. Мобилните търсения за „отворено сега“ са нараснали с 200%. Освен това локалното търсене е една област, в която 46% от потребителите на търсачките избират да кликнат върху местен бизнес, след като го намерят.

За да се възползвате максимално от местното SEO, уверете се, че сте заложили на локални ключови думи, използвате местни онлайн бизнес директории, гледате местни събития и развивате съдържание около тях, оптимизирате уебсайта си за мобилни устройства и гласово търсене.

Разбирането на структурираните данни е от решаващо значение, за да ви помогне да постигнете по-добри резултати. Те ще ви помогнат да изградите авторитет в очите на аудиторията на вашия пазар.

Подобряване на потребителския опит (UX)

Новият алгоритъм на Google включва нови уеб важни елементи, свързани с UX. Тази промяна означава, че използваемостта влияе върху трафика дори преди потенциалните потребители да пристигнат на сайта ви.

Това също означава, че предоставянето на атрактивен потребителски интерфейс е много важно. За да подобрите UX и UI, трябва да вземете предвид времето за зареждане на сайта, шрифтовете, висококачествените изображения и оформлението, лесните за ползване URL адреси и карта на сайта, лесни за използване табла за регистрирани членове, лесна навигация.

ОАН концепцията (EAT)

Това означава опит, авторитет и надеждност (на англ. ез. – experience, authority и trustworthiness или ЕАТ). Това са факторите, споменати в Насоките за оценка на качеството на търсенето от Google.

Сайтовете с добра оценка на опит, авторитет и надеждност ще се класират по-добре от сайтовете с по-лоша оценка. За да подобрите класирането си, осигурете си връзки от домейни с висок авторитет, проверявайте фактите в съдържанието си, събирайте повече потребителски отзиви, направете си страница в Уикипедия, демонстрирайте опита си, поддържайте съдържанието си актуално.

Мобилност

Потреблението на мобилен интернет се увеличава постоянно. През 2019 г. мобилните телефони представляват 52,2% от интернет трафика. Нещо повече, 61% от потребителите вероятно ще купуват от уебсайтове, удобни за мобилни устройства.

Общо 3,5 млрд. са потребителите на смартфони по целия свят. Ето защо да направите уебсайта си по-удобен за мобилни устройства е изключително важно.

Използвайте Google Mobile-Friendly тестови инструменти, подобрете скоростта на зареждане на сайта, поддържайте дизайна си прост, оптимизирайте за гласово търсене.