1000 София, ул. Алабин 50 А

Актуална информация за пътуванията в Европа

Рестрикциите за пътуване в Европа започват постепенно да се отменят или поне облекчават. За съжаление обаче, все още има голяма неяснота около това до къде можем да пътуваме след COVID-19 пандемията, както и дали сме длъжни да спазваме карантина като пристигнем там или пък като се завърнем в България. 

Европейската комисия се опива да отговори на всички тези въпроси по възможно най-лесния и интерактивен начин чрез своята платформа Re-Open EU.

Какво е Re-open EU?

Основната цел да Re-open EU е да улесни възстановяването на туризма и пътуванията в Европейския съюз след COVID-19. Платформата осигурява в реално време информация за всяка една държава относно граничния контрол, наличните транспортни средства, практическа информация относно ограничения при пътуване, както и сведения за безопасността и здравето на пътуващите. По този начин всеки един гражданин на ЕС може да планира отговорно своите пътувания на база предоставената информация.

Разгледайте сами платформата www.reopen.europa.eu/bg

Дори и да не Ви се налага пътуване в скоро време, разгледайте платформата и си задайте примерни дестинации, за да видите каква информация ще Ви бъде предоставена.

Пример от платформата Re-open EU с информация за пътуване до Италия. 

платформа-re-open-eu-за-пътувания-в-европа-след-COVID-19

Коментар на българския еврокомисар

 В свое изявление българският еврокомисар Мария Габриел коментира следното:

„Богатото културно наследство на Европа е нашата идентичност, историческа памет, фактор за приобщаване и творчество. Едновременно с това културата е ресурс и конкурентно предимство за развитие на туризма и създаване на работни места. Секторите на културата и туризма бяха сред най-тежко засегнатите от кризата. Иновативните цифрови решения могат да предоставят допълнителни възможности за тяхната подкрепа. С онлайн платформата Re-open EU и мобилните приложенията целим предоставяме на актуална информация, за да можем отново безопасно да пътуваме и преоткриваме културното ни богатство“

Източник: ec.europa.eu