1000 София, ул. Алабин 50 А

Извънредни мерки: ЕК разрешава държавната помощ в икономиката!

20.03.2020 – ЕК смекчава изискванията по европейската фискална рамка. Предлага се задействане на Общата предпазна клауза на Пакта за стабилност и растеж

Комисията предлага задействането на Общата предпазна клауза от Пакта за стабилност и растеж (ПСР) като част от своята стратегия за бърз и координиран отговор на пандемията на коронавирус, съобщава пресцентърът на Европейската комисия. След като бъде одобрена от правителствата в Съвета, клаузата ще позволи на държавите членки да предприемат мерки за адекватно справяне с кризата, като същевременно се отклонят от бюджетните изисквания, които обикновено се прилагат в рамките на европейската фискална рамка.

Предложението представлява важна стъпка за изпълнение на ангажимента на Комисията да използва всички инструменти на икономическата политика, с които разполага, за да подкрепи държавите членки при защитата на техните граждани и смекчаването на тежките социално-икономически последици от пандемията.

Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: „Предлагаме максимална гъвкавост за нашите правила, които ще позволят на националните правителства да подкрепят всички — техните здравни системи, персонал, както и хората, засегнати от кризата. Това означава,че националните правителства могат директно да подкрепят икономиката толкова, колкото е необходимо. Ние облекчаваме бюджетните правила, така че правителствата да могат да правят това. Искам да гарантирам, че отговаряме на хората, както и на социално-икономическото измерение на пандемията по възможно най-добрия начин.”

 

Вижте цялото обръщение на Урсула фон дер Лайен –