1000 София, ул. Алабин 50 А

Румен Радев: Необходим е комплекс от мерки в подкрепа на българската икономика

Необходим е комплекс от мерки в подкрепа на „здравето“ на българската икономика и нейната жизнеспособност след коронавируса. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с  ръководствата на национално представителните работодателски организации в страната. Президентът подчерта, че наред с наложените вече ограничителни мерки са нужни и такива, които да подкрепят бизнеса, най-засегнатите български граждани и тези, които в момента губят своята работата и поминък.

„Бизнесът и държавата да си протегнат ръка, така че да имаме ясни механизми и приоритети и това да стане по най-добрия и бърз начин“, заяви Румен Радев. Държавният глава призова и за преглед на най-засегнатите фирми и сектори, като се въведат критерии и механизми, по които да се оценява нуждата от предоставяне на помощ.

„В своето обръщение вчера призовах за строго съблюдаване на всички мерки, които се препоръчват от ресорните институции и това е жизненоважно за здравето на нацията. Но в същото време само с ограничения, забрани и глоби не можем да излезем от тази криза като пълноценно общество и като устойчива икономика“, подчерта още президентът. Държавата трябва да подкрепи бизнеса в труден момент, защото без бизнес после не можем да оцелее държавата, добави Румен Радев.

По думите на държавния глава правителството в спешен порядък следва да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети. „Ако се налага, някои проекти могат и да изчакат. Здравето, животът, благоденствието на българските граждани и на бизнеса не могат да чакат. Затова е много важно да се приоритизира, защото все пак ресурсите са ограничени“, добави Румен Радев.

За инвентаризация на задълженията на държавата към бизнеса и съкращаване на административните срокове за тяхното изплащане към българските компании, призоваха представителите на бизнеса. Според представителите на работодателските организации фокуса на държавната политика трябва да е поставен върху съхранението на работните места,  подкрепа за максимално съхраняване на доходите и недопускане на срив в потреблението. От бизнеса призоваха още за съкращаване на сроковете за обслужване на фирмите от страна на държавната администрация, както и за промени в правилата за кандидатстване по оперативните програми.

В срещата участваха председателят и заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и Кънчо Стойчев,  Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, председателят и заместник-председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев и Станислав Попдончев, както и  Илиян Терзиев, член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ и председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България и Румяна Георгиева, парламентарен секретар и ръководител “Индустриални отношения” на КРИБ.

Източник: Разград Нюз – www.razgradnews.net