1000 София, ул. Алабин 50 А

Не е за вярване! Връщат около 20% от сметките за отопление

Страхотна новина за сметките към Топлофикациите в София и страната след поевтиняването на газа – подготвя се предложение към КЕВР за възстановяване на около 20% от сметките за отопление благодарение на падането на цената на руското гориво.

Приблизително 20 на сто от сумата, която сме платили по старите си сметки за парно, трябва да ни върнат топлофикационните дружества заради намалението на цената на природния газ, пише Труд бг. Предстои Комисията за енергийно и водно регулиране да изчисли с колко точно ще се намали цената на газа от 5 август 2019 г. до края на март 2020 г. Изпълнителният директор на “Булгаргаз” обяви, че намалението няма да е еднакво за всички месеци.

“В някои месеци намалението ще е 35%, в други – 25%, в зависимост от динамиката на пазара и на котировките”, коментира той.

70 на сто от цената на топлинната енергия се определя от цената на газа. Така от началото на отоплителния сезон – от октомври до края на март, средното намаление на разходите за газ ще е с 30 на сто. Или сметките показват, че това ще се отрази с близо 21 на сто на крайната сметка за отопление. Изравняването на сметките за енергия обаче не е в компетенциите на дружеството, а на регулатора, обясни още Николай Павлов.

От 1 април цената на парното ще се намали с 40,3 на сто. Толкова ще предложи “Булгаргаз” в заявлението си до регулатора – Комисията за енергийно и водно регулиране. При това намаление цената на парното в София трябва да падне с 27% от 1 април, заяви пред “Труд” Еленко Божков, бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране. За останалите градове намалението трябва да бъде с около 20 на сто. Разликата се дължи на различната технология, която се използва в различните топлофикации, обясни той. По-евтиният газ трябва да се отрази и на сметките за ток, чрез намаляване на такса “Задължение към обществото”. За битови потребители, които консумират около 300 мегаватчаса на месец, намалението на сметката ще е с около 1-2 лева, изчисли Божков. За бизнеса обаче намалението ще бъде сериозно, допълни експертът.