1000 София, ул. Алабин 50 А

Протест в София срещу СЕТА

Протест срещу ратифицирането на СЕТА – търговското споразумение между Канада и Европейския съюз предстои днес в София.

Споразумението премахва митническите тарифи върху повечето стоки и услуги. Според организаторите обаче така се открива възможност за вноса на ГМО продукти.

Недоволството се организира в социалните мрежи и ще бъде пред Народното събрание. Възможни са затруднения с трафика.

Припомняме, че преди дни депутатите от ГЕРБ и ДПС приеха на първо четене СЕТА, въпреки многобройните аргументи срещу споразумението. Против бяха 98 депутати от БСП и “Обединени патриоти”, а 7 от “Воля” се въздържаха.

По време на разискванията депутати посочиха, че чрез наднационален съд чужди инвеститори ще имат право да съдят европейските държави, ако преценят, че нови закони или промени в настоящите намаляват печалбата им. СЕТА защитава големия транснационален капитал, а не българските производители, застрашава се безопасността на храните, ограничава се националния суверенитет, много неясни са аргументите и бъдещите правни последици за страната ни, бяха част от опасенията на депутати.

Ето и част от опасенията на организаторите на протеста в социалните мрежи:

СЕТА е поредната заплаха за България, за българския бизнес, за българските трудови хора. Националният интерес не е защитен по никакъв начин. Канада печели в пъти повече отколкото ЕС, в частност България. Ние нямаме гаранции за ГМО и фракинга, повече от 40 хиляди компании от САЩ, регистрирани в Канада, ще получат достъп до пазара на ЕС. Откриват се възможности за засилване на вноса на ГМО продукти. Чрез наднационален съд, чужди инвеститори ще имат право да съдят европейските държави, ако преценят, че нови закони или промени в настоящите намаляват печалбата им. СЕТА защитава големия транснационален капитал, а не българските производители.