1000 София, ул. Алабин 50 А

Край на корупцията от 2016!

България ще създаде нов антикорупционен орган в отговор на изискванията на Европейската комисия и поредните остри критики от последния доклад за “напредъка” на България. 

Българското правителство ще се опита да бори корупционните практики по всички етажи на властта. Mинистърът на правосъдието Христо Иванов и вицепремиера Меглена Кунева представиха Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията, както и основните характеристики на новото звено, което ще бъде формирано. То ще обединява усилията на няколко агенции и комисии и се очаква да започне своята работа на 01.01.2016 г., след като бъде предложен законопроекта в Парламента. Предвижда се и служителите, които бъдат ангажирани, да преминат специални тестове и курсове, да бъдат проверени за почтеност и да бъдат подходящо стимулирани в работата си. Също така акцент ще бъде и борбата с корупцията по високите етажи на властта, като по-широките правомощия ще включват и достъп до банковите и данъчните тайни.

Дейността на новия орган ще обхваща проследяването на неадекватни имотни декларации, ще проверява депозити и кредити, договори за наеми, ще се разшири и кръга на свързаните лица, в това число и такива с фактическо съжителство и др.